Ruud van Rijn- “Lekker en gezond eten met vis”

v1-ruud-profiel-actify-500

Als je mij 5 jaar geleden verteld had dat ik nu vis verkoop, had ik je voor gek versleten. Maar op dit moment heb ik met volle overtuiging mijn werk als project manager ingewisseld voor een bestaan als ondernemer in lekker en gezond eten.

Sinds 2010 beet ik binnen Achmea mijn tanden stuk op projecten van de taaiere soort. Zoals het vervangen van oude systemen door SAP en het ombouwen van ketens van Asset Management en het Actuariaat voor Solvency II. Dat combineerde ik met het in mijn vrije tijd opzetten van webshops in Nederland en Duitsland voor een paar goedlopende Franse webshops. Ik wilde meer weten over de wereld achter webwinkels. Met plezier combineerde ik het langzaam iets groots (projecten binnen Achmea) met het sneller iets kleins neerzetten (de webshops).

Tot eind vorig jaar het lot toesloeg: de jaarlijkse reorganisatie binnen Achmea, maar nu met impact voor mij. En in dezelfde maand bleken mijn Franse webshopvrienden wat minder betrouwbaar dan gedacht. De optimist die ik meestal ben zat toch even met de handen in het niet al te ruime haar: “Wil ik de overstap van business naar IT maken?”, “Is die webshophobby niet wat uit de hand gelopen?”.

Na een aantal dagen van grote drukte in mijn hoofd en lijf besloot ik alle opties uit te zoeken. Er was iets dat mij tegenhield (echt letterlijk) onmiddellijk het vinkje aan te klikken voor de interne overstap binnen Achmea. Ik nam de tijd om alles een goed op een rij te zetten. En dat zette bij mij iets in beweging. Ik zocht eerst uit of mijn werk over een andere boeg gooien wel echt de moeite waard was. Het antwoord was: ja! Ik nam een paar weken vrij om de haalbaarheid, risico’s van mijn nieuwe plannen en uitstroommogelijkheden vanuit Achmea uit te zoeken.

Ik wilde zelf ondernemen in een markt en product waarin ik geloof en steengoede partners die ik vertrouw. Gezonder leven hield mij al langer bezig en ik ontdekte dat vis kampioen is in de categorie “gezonde voeding die te weinig gegeten wordt”. Ik besloot het er eens met mijn zwager en een studiegenoot over te hebben. Mijn zwager is een Ouwehand uit Katwijk, met verstand van vis dus. Mijn studiegenoot is een Müller uit Holten, met heel veel verstand van food logistics.

De stap van “ja, dat wil ik” naar “ja, ik ga het doen” was een kleine. Want gezond eten heeft echt impact op kwaliteit van leven. En het eenvoudiger maken van vis eten vraagt om aanpassingen van voedselketen, en daar dat is ook qua werk een mooie en gezonde uitdaging voor mijzelf.

Mijn missie werd snel concreter: ik maak vis eten makkelijker en help zo anderen om lekker en gezond te eten. Mijn doelgroep is de 85% die minder dan 1 keer per week vis, wat de norm van de gezondheidsraad is. En het gemak, dat zit in een korte keten van hoge kwaliteit: uitstekende vis, verpakt, bewaard en vervoerd onder de beste omstandigheden. Dat levert een betere kwaliteit dan de supermarkt voor een lagere prijs. Daarnaast lever ik lekkere en gezonde recepten en praktische informatie. Ook de naam was er snel: myseafood.nl.

In de eerste maanden van 2016 nam ik het besluit om aan Inplacement deel te nemen. Aan de ene kant omdat mijn missie een mooie link heeft met Zilveren Kruis, aan de andere kant omdat ik mijn onderneming in korte tijd op wilde starten en daarbij de lat voor mijzelf hoog gelegd heb. En dan is het fijn om te kunnen sparren met andere ondernemers en een coach.

Op 3 oktober 2016, de dag van haring in Leiden, is http://www.myseafood.nl Live gegaan. Sinds juni 2017 wordt de vis gecombineerd met noten, groenten, fruit en andere ingrediënten op http://www.mygoodfoodshop.nl. Altijd goed eten wordt door deze site makkelijker omdat je per recept of ingrediënt kunt bestellen.