Ruud van Rijn- “Lekker en gezond eten met vis”

v1-ruud-profiel-actify-500

Als je mij 5 jaar geleden verteld had dat ik nu vis verkoop, had ik je voor gek versleten. Maar op dit moment heb ik met volle overtuiging mijn werk als project manager ingewisseld voor een bestaan als ondernemer in lekker en gezond eten.

Sinds 2010 beet ik binnen Achmea mijn tanden stuk op projecten van de taaiere soort. Zoals het vervangen van oude systemen door SAP en het ombouwen van ketens van Asset Management en het Actuariaat voor Solvency II. Dat combineerde ik met het in mijn vrije tijd opzetten van webshops in Nederland en Duitsland voor een paar goedlopende Franse webshops. Ik wilde meer weten over de wereld achter webwinkels. Met plezier combineerde ik het langzaam iets groots (projecten binnen Achmea) met het sneller iets kleins neerzetten (de webshops).

Tot eind vorig jaar het lot toesloeg: de jaarlijkse reorganisatie binnen Achmea, maar nu met impact voor mij. En in dezelfde maand bleken mijn Franse webshopvrienden wat minder betrouwbaar dan gedacht. De optimist die ik meestal ben zat toch even met de handen in het niet al te ruime haar: “Wil ik de overstap van business naar IT maken?”, “Is die webshophobby niet wat uit de hand gelopen?”.

Na een aantal dagen van grote drukte in mijn hoofd en lijf besloot ik alle opties uit te zoeken. Er was iets dat mij tegenhield (echt letterlijk) onmiddellijk het vinkje aan te klikken voor de interne overstap binnen Achmea. Ik nam de tijd om alles een goed op een rij te zetten. En dat zette bij mij iets in beweging. Ik zocht eerst uit of mijn werk over een andere boeg gooien wel echt de moeite waard was. Het antwoord was: ja! Ik nam een paar weken vrij om de haalbaarheid, risico’s van mijn nieuwe plannen en uitstroommogelijkheden vanuit Achmea uit te zoeken.

Ik wilde zelf ondernemen in een markt en product waarin ik geloof en steengoede partners die ik vertrouw. Gezonder leven hield mij al langer bezig en ik ontdekte dat vis kampioen is in de categorie “gezonde voeding die te weinig gegeten wordt”. Ik besloot het er eens met mijn zwager en een studiegenoot over te hebben. Mijn zwager is een Ouwehand uit Katwijk, met verstand van vis dus. Mijn studiegenoot is een Müller uit Holten, met heel veel verstand van food logistics.

De stap van “ja, dat wil ik” naar “ja, ik ga het doen” was een kleine. Want gezond eten heeft echt impact op kwaliteit van leven. En het eenvoudiger maken van vis eten vraagt om aanpassingen van voedselketen, en daar dat is ook qua werk een mooie en gezonde uitdaging voor mijzelf.

Mijn missie werd snel concreter: ik maak vis eten makkelijker en help zo anderen om lekker en gezond te eten. Mijn doelgroep is de 85% die minder dan 1 keer per week vis, wat de norm van de gezondheidsraad is. En het gemak, dat zit in een korte keten van hoge kwaliteit: uitstekende vis, verpakt, bewaard en vervoerd onder de beste omstandigheden. Dat levert een betere kwaliteit dan de supermarkt voor een lagere prijs. Daarnaast lever ik lekkere en gezonde recepten en praktische informatie. Ook de naam was er snel: myseafood.nl.

In de eerste maanden van 2016 nam ik het besluit om aan Inplacement deel te nemen. Aan de ene kant omdat mijn missie een mooie link heeft met Zilveren Kruis, aan de andere kant omdat ik mijn onderneming in korte tijd op wilde starten en daarbij de lat voor mijzelf hoog gelegd heb. En dan is het fijn om te kunnen sparren met andere ondernemers en een coach.

Op 3 oktober 2016, de dag van haring in Leiden, is http://www.myseafood.nl Live gegaan. Sinds juni 2017 wordt de vis gecombineerd met noten, groenten, fruit en andere ingrediënten op http://www.mygoodfoodshop.nl. Altijd goed eten wordt door deze site makkelijker omdat je per recept of ingrediënt kunt bestellen.

Karin Hoekstra – “Mijn bedrijf staat voor leven, vitaliteit en coöperatie”

Karin HoekstraKarin Hoekstra wilde graag ondernemen en greep haar kans via InPlacement. Er kwam veel op Karin af. Een nieuwe wereld. Ze vertelt erover in haar blog.

“Bijna 5 maanden ben ik nu bezig om mijn bedrijf ‘Levicoo’ neer te zetten. Het is tijd om even terug te kijken, want de tijd vliegt en ik wil nog zoveel. Ruimte, vrijheid, eigen verantwoordelijkheid. Dat zijn termen die mij aanspreken en die ik graag in mijn werk terug zie. Een eigen bedrijf starten lijkt daar goed bij aan te sluiten. Maar ja, welk bedrijf ga ik dan eigenlijk starten? Wat is het gat in de markt? Wat kan ik eigenlijk? Vragen die mij al een aantal jaren bezighielden, maar waar ik geen goed antwoord op had.

En dan die kans: een reorganisatie, boventalligheid en InPlacement. Een bedrijf starten, maar niet helemaal alleen. Niet alles alleen uitzoeken, maar vragen kunnen delen met collega’s die ook een bedrijf starten. Steun van een coach voor als je even denkt ‘wat moet ik nu?’

Na 5 maanden InPlacement voelt het goed. Ik voel ruimte, vrijheid en ben zelf volledig verantwoordelijk voor mijn werkzaamheden: heerlijk. Ik heb veel geleerd over bijvoorbeeld verdienmodellen, netwerken en partnerschap. Ik heb veel geleerd over mijzelf: wat geeft mij energie, wat wil ik nu eigenlijk, wat vind ik belangrijk?

Mijn bedrijf, Levicoo, staat voor leven, vitaliteit en coöperatie. Ik houd mij bezig met conceptontwikkeling en projecten die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit van leven en vitaliteit. Projecten die ik niet alleen doe, maar in coöperatie, in samenwerking met aanbieders, patiëntenorganisaties, verzekeraars en overheid. Vitaliteit begint voor mij bij de mond. Om je vitaal te voelen moet je kunnen eten, praten en lachen. Het wordt vaak nog niet herkend, maar je mond heeft een enorm effect op je vitaliteit en gezondheid. Levicoo richt zich op projecten in de mondzorg, om met anderen te zorgen dat er meer aandacht voor de mondgezondheid komt.

Een voorbeeld is het initiatief ‘Gaaf4U, vitaliteit bij pubers’. Pubers gaan zelf beslissingen nemen over eten, sporten en slapen. Gaaf4U neemt pubers op een leuke en uitdagende manier mee in de effecten van gezond leven. Samen met Barend van Dijk (www.zorgkundige.nl) net als ik ook ouder van pubers, heb ik een concept voor een gezonde leefstijl bij pubers ontwikkeld. Hierin krijgt naast bewegen, voeding, slapen ook mondzorg de aandacht die het verdient. Het begint tenslotte bij de mond.

Het concept wordt ontwikkeld met pubers, wat vinden zij belangrijk, uitdagend en vooral leuk. Mocht het concept je aanspreken, je hier ideeën over hebben en wil je een keer met ons hierover sparren. Laat je niet weerhouden en neem contact met ons op.”

Karin Hoekstra, www.levicoo.nl

 

Peter Bisschop – “On(t)roerende woonoplossingen”

Peter Bisschop2“Na 6 jaar Zilveren Kruis en een half jaar Inplacement ben ik vanaf 1 april jl. zelfstandig ondernemer. Voor mij was het afgelopen jaar te vergelijken met een avontuurlijke reis. Allereerst bepalen of je het avontuur aan wilt gaan en durft los te laten wat je hebt. Daarna echt op reis gaan, je hebt een richting, maar weet totaal niet wat het je zal brengen.

Ik ben het avontuur alleen begonnen, maar bij Inplacement heb ik Sabine Megens en Onno Kamphuis ontmoet en samen zijn wij “on(t)roerend goed” begonnen. Al snel kwamen we erachter dat we met vergelijkbare dingen bezig waren en stelden we ons de vraag: ”concurreren of samenwerken?” We hebben voor het laatste gekozen. Eerst voorzichtig wat aftastende gesprekken, waarin we elkaars drijfveren en achtergronden hebben ontdekt. Later gezamenlijk op pad naar potentiële opdrachtgevers, gezamenlijk onze propositie ontwikkelen en aandachtgebieden benoemen. We hebben elkaar gevonden en we vullen elkaar aan. En het leuke is dat ze dat bij Achmea ook hebben gezien. Achmea gaat namelijk participeren in ons bedrijf.

Het grote voordeel van Inplacement is dat je je in het begin breed kunt oriënteren zonder dat je gelijk de druk hebt om omzet te genereren. Dat geeft ruimte om te wennen aan het ondernemerschap, om oriënterende gesprekken te voeren met relevante stakeholders, om een bedrijfsplan te maken en andere praktisch zaken te regelen.

Met on(t)roerend goed willen we een verschil maken door ouderen of ouders met gehandicapte kinderen te ondersteunen hun woondroom te realiseren. Wat we  willen creëren zijn betrokken woongemeenschappen. Een moderne variant van een community. “Door en voor mensen”. Een plek waar mensen zelfstandig kunnen wonen en zorgeloos oud kunnen worden. Een plek waar mensen oog hebben voor elkaar.

Dat willen we bereiken door aan de ene kant groepen mensen die op zoek zijn naar woonruimte bij elkaar te brengen door co-creatie en aan de andere kant leegstaand (zorg) vastgoed geschikt te maken voor huisvesting. We willen samen met deze groepen het vastgoed transformeren naar een plek waar zelfstandig wonen en nabuurschap samengaan. Het vastgoed is daarbij het middel. Een betrokken woongemeenschap het doel.”

Nieuwsgierig naar on(t)roerend goed of ken je mensen die samen op zoek zijn naar een mooie plek of weet je een leegstaand pand. Kijk op onze website: www.ontroerendgoed.nl of bel 06-20591353 

Sonja Beltzer – “Slimme lunches voor basisscholen”

Sonja BlogIk ontmoette bij InPlacement zeer verschillende types, maar met één overeenkomst; en dat is het willen beginnen van een eigen bedrijf. Van een healthboerderij tot een kwalitatieve mondzorg voor kinderen, en van thuiszorgmarktplaats tot mooie woonconcepten voor ouderen. Met name de bovenstaande inspiratie heb ik onderschat, toen ik hier aan begon. Het wekelijks sparren met mensen die ook een onderneming aan het opzetten zijn levert zeer interessante informatie op: over manieren om dat te doen, over problemen die je nog niet kent en over contacten die jij heel hard nodig hebt en een ander in zijn ‘inner circle’ heeft.

Het is een fantastisch avontuur dat elke dag tot nieuwe inzichten leidt, over mijn toekomstige bedrijf, maar met name over mezelf. Een paar dingen die ik heel erg waardevol vind aan InPlacement: de hulp van anderen die in het zelfde schuitje zitten, inspiratie van InPlacement collega´s en andere betrokkenen, handvatten van de coach, interessante ideeën over bedrijven, voorlichting etc.

Mijn ervaring in de zorg- & gezondheidshoek en mijn interesse in onderwijs, kinderen en eten heb ik kunnen combineren in een bedrijf dat lunches gaat verzorgen op basisscholen. Gezonde lunches welteverstaan, maar vooral lekker en leuk voor kinderen. Oh ja, en betaalbaar uiteraard, want iedereen moet mee kunnen doen. Inmiddels bevind ik mij in de wereld van cateraars, websitebouwers, basisscholen, foodfotografie en nog veel meer nieuwe dingen. Een walhalla voor mij waar ik elke dag nieuwe dingen ontdek en leer!

Vanaf 1 april gaan we dagelijks lunches bezorgen op scholen. Ouders kunnen deze vooraf bestellen op de website van Slimlunchen. Op de door hen gekozen dag wordt hun lunch dan vers gemaakt en vlak voor lunchtijd afgeleverd bij hun kind op de basisschool. Gezond én makkelijk.

Volg me graag op facebook of twitter.

Sonja Beltzer

Esther Ockeloen – “Ik ben een droom aan het realiseren”

estherInterview met deelnemer en ondernemer: Esther Ockeloen

Een tijdje geleden vertelde Esther Ockeloen, expert bij Zilveren Kruis, aan haar manager dat ze niet ‘op haar plek zat’. Haar werk kostte haar te veel energie. Maar wat wilde ze dan wel? Tja, dat wist ze wel, maar ze durfde het niet goed uit te spreken. Want stel dat dat zou dat betekenen dat ze eruit zou moeten… Toch zette Esther haar schroom opzij. In deze blog vertelt ze haar verhaal.

Ooit wil ik gaan ondernemen. Dat wist ik. Ik wilde ondernemer worden in advies, training & coaching. Mensen in hun kracht zetten, ze hun energie teruggeven. Ze helpen bij het ontwikkelen of behouden van een gezonde en bewuste levensstijl. Zowel fysiek als mentaal. Maar ja, wat dan precies? En hoe? Wanneer? Toen zag ik de oproep op Achmeanet voor InPlacement. Een initiatief waarin ondernemende en ambitieuze mensen die nu bij Achmea werken, beginnen aan een nieuwe toekomst door te ondernemen. Ik praatte erover met mijn partner. Ik maakte een ‘Nadelen-Voordelenbalans’. De lijst met voordelen was langer dan de nadelen. Bij de nadelen bedacht ik ‘maatregelen’. Bijvoorbeeld: wat als het niet lukt in 6 maanden? Maatregel: in het ergste geval ga ik weer solliciteren. Maar dat laat ik niet gebeuren, dacht ik er meteen bij. 

Binnen een week was alles rond 
In de 3e week van mei sprak ik over InPlacement met mijn manager. Ik kreeg groen licht om hieraan mee te doen. Op dezelfde dag had ik al een intakegesprek. Toen ging de energie hard stromen. Binnen een week was alles rond en begin juni zijn we met 4 ondernemers gestart met InPlacement. Erg leuk om ook de andere 3 ondernemers te leren kennen. We zijn alle 3 heel verschillend, met sterk uiteenlopende businessconcepten.

Nu ben ik dus ondernemer. Ik heb me per 1 juni ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en Esther2improve is een feit. Advies, training & coaching op het gebied van Vitaliteit. Dat klinkt gemakkelijk, maar starten als ondernemer gaat met ups en downs…

Na de kick-off in het programma van InPlacement ging ik met veel energie weg. Ik had voor mezelf een royale opstarttijd bedacht. Maar tijdens de kick-off leerde ik al dat mijn bedrijf best in een wat hoger tempo tot stand kan komen. En dan hoeft het in het begin niet gelijk perfect te zijn. Het is juist verstandig om ‘de omgeving’ de aanscherping te laten zijn. Dus in plaats van in september aan de slag gaan met business genereren, kreeg ik de opdracht om dat al vanaf 1 juli te gaan doen.

In het weekend liet ik een en ander bezinken. Ik heb mijn baan opgezegd. Over 6 maanden sta ik er alleen voor. Dan moet ik er staan. Heb ik wel de juiste keuze gemaakt… Ik voelde even erge koudwatervrees. Dat werd maandagochtend erger toen ik de hele dag in mijn eentje in de InPlacement-werkplek in Leusden zat. De andere ondernemers werkten vanuit huis. Of hadden elders afspraken. Een nieuwe tegenvaller: geen collega’s meer! Ik kan goed zelfstandig en alleen werken, maar heb aan de andere kant ook wel graag contact met andere mensen.

Dat zette me weer aan het denken. In plaats van eerst in mijn cocon te kruipen en van alles te willen uitdenken, uittekenen en uitwerken, kon ik beter gaan netwerken. Dat hielp. Ik krijg uit mijn netwerk leuke reacties. En zelfs diverse potentiële opdrachten voor training en coaching. Een mooie opsteker.

Mijn conclusie? Alles bij elkaar ben ik er trots op dat ik deze stap heb durven zetten. Ik zit in een goede flow. Ik ga het allemaal meemaken. De dilemma’s. De keuzes. Mijn vormende periode als ondernemer. De ontwikkeling die ik als persoon meemaak. Mijn eerste (betaalde) opdracht… Structuur, regelmaat en discipline heb ik van nature. Daar maak ik me geen zorgen om. Eigenlijk maak ik me nergens zorgen om. Ik ben een droom aan het realiseren. En ik kan je vertellen: dat is gaaf!